donderdag 19 januari 2012

PIP implantaten

PIP EEN SAMENVATTING VAN DE AFGELOPEN WEKEN

Nadat in Frankrijk en in Groot-Brittannië de PIP implantaten de gemoederen aardig hebben bezig hebben gehouden, is ons land sinds de jaarwisseling in de ban van de PIP- (of M-Implants) protheses.
In het kort een aantal zaken op een rij.

Verwijderen

In ons land werd vrouwen in eerste instantie geadviseerd contact op te nemen met hun plastisch chirurg om de protheses op eventueel lekken te controleren. Op 11 januari volgde het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) aan artsen PIP- (of M-Implants)protheses bij vrouwen te verwijderen, zelfs als ze niet lekten.

Inmiddels hebben de meeste vrouwen met een PIP prothese (of M-implant) een oproep gekregen om zich te laten controleren. Ook werd de lijst met ziekenhuizen en klinieken gepubliceerd waar de protheses zijn gebruikt. De NVPC heeft vrouwen geadviseerd terug te gaan naar de kliniek waar ze zijn behandeld. Als dat niet kan, zouden ze naar de huisarts moeten gaan om doorverwezen te worden.

Vervangen

Zorgverzekeraars zullen de kosten voor het verwijderen van de PIP-borstimplantaten voor hun rekening nemen. Nieuwe, vervangende borstimplantaten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar komen voor de rekening van de patiënt zelf. Onder andere het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam vergoeden ook de vervangende implantaten. Minister Schippers van VWS geeft in een reactie van 17 januari op Kamervragen aan dat ziekenhuizen de kosten voor de verwijdering niet op zich hoeven nemen, omdat ziekenhuizen er vanuit mochten gaan dat het CE-keurmerk terecht is aangebracht.

Juridisch

De Franse producent Poly Implant Prothese (PIP) is failliet. Interpol is op zoek naar de eigenaar en er wordt gekeken naar mogelijkheden tot vervolging in Frankrijk.

Een Duitse advocaat heeft het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland gedagvaard. In opdracht van een aantal ondernemingen die implantaten van PIP verkocht hebben, heeft hij een klacht ingediend. TÜV zou tekort geschoten zijn in het uitvoeren van de keuringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten